joi, mai 22, 2014

Un nou Arhiepiscop la Râmnic

Pe 9 aprilie, cu puțin timp înaintea Săptămânii Patimilor, Înaltpreasfințitul nostru Gherasim a obosit să mai lupte printre păcătoși, astfel că pe brânci, cu forța ultimelor metanii s-a retras în Grădina Domnului pentru mult așteptata odihnă veșnică.
Acum, la ceva mai mult de 40 de zile, Sinodul a decis înscăunarea unui nou Arhiereu la Vâlcea: Varsanufie Prahoveanul. Tânăr cărturar, numit la o vârstă destul de fragedă pentru renumele și pretenția așteptărilor, despre care nu pot decât să sper că va face o echipă bună cu celălalt tânăr Episcop Vicar: Emilian Lovișteanul.

Nu vreau să scriu știri. Nu am să-mi pierd dreptul la opinie... așa că voi personaliza puțin ideea: mă pronunț. Nu pot spune că am avut vreo așteptare... sau vreo reacție în momentul numirii. Am ținut la ÎPS pentru blândețea pe care o avea în ochi, pentru zâmbetul senin și pentru că ne binecuvânta de fiecare dată corul. M-am obișnuit în atâția ani cu el... de aceea poate am avut o urmă de dezamăgire. A venit un bucureștean tânăr. Aveam așteptarea unor candidaturi ceva mai mature. E drept, am crescut duhovnicește cu arhierei vârstnici. Am citit povești cu bătrâni înțelepți, pelerini pe care mi-i imaginam smeriți, gârboviți, storși de energia rugăciunii continue. Isihaști... mi-am imaginat mereu că fruntea bisericii sunt sfinții bătrâni. Nici pe evangheliști nu mi-i pot imagina tineri. Nici măcar de vârsta a doua. Îi văd bătrâni. Și-mi palce așa.

În fine, s-a ales un tânăr. Coordonat la doctorat de ÎPS Irineu al Craiovei. Sper să existe o colaborare fructuoasă cu vâlcenii, pe linie socială, morală și mai ales spirituală. Astfel sper ca Dumnezeu să îi dea forță să fie corect, blând și iubit de cetățeni.

Doamne ajută!



2 comentarii:

Charle M spunea...

E o zi importanta azi pentru Ortodoxie. Ramnicul are un nou pastor! Avem nevoie de disciplina in Biserica si de unitate, nu de sindicate! Astept reinstaurarea asprei discipline in Biserica, iar laicatul crestin sa fie alaturi de chiriarh! Cat priveste societatea civila, sa stea acolo unde ii e locul si unde s-a plasat de la Revolutia franceza: in afara Bisericii, cu mentalitatea ei francmasonica, comunizanta, ateista!

Grațiela spunea...

Asa este! Cata dreptate...

Acasă e acolo unde există calitate și confort!

 În fiecare noapte mă trezesc de cel puțin 4-5 ori pentru a-mi hrăni micuțul de doar două luni... ... Așa că timp de 10 minute, din două în ...