marți, iunie 02, 2009

"Fizik simpatik"

Am intrat recent în posesia cărţii scrise (sau mai exact primului capitol al acesteia) de bunul nostru prieten Lorin Bogdan Popescu (aka LBP). Mă gândeam eu (cândva) că va scrie o carte despre pasiunea sa - fizica (sau mai exact "fizik") dar nu credeam că voi avea atât de curând onoarea de a o şi citi (din câte am înţeles sunt printre primele persoane ce o lecturează. Deci da! Adevărată onoare). 

La o primă fotografiere a acestui capitol intitulat "Mecanică" aş fi putut crede că voi avea de a face cu o nouă adunătură de informaţii pe care le voi păstra mai mult sau mai puţin în minte. Am văzut fotografii, formule, cuvinte şi tot felul de litere greceşti. Clar: fizică. Dar nu m-am lăsat dezamăgită şi am "intrat în pâine".

Plăcut (asta pentru că nu pot spune "surprinzător" în ceea ce îl priveşte pe autor) este faptul că explicaţiile acelor formule pe care mulţi dintre noi le-am privi fără pic de înţelegere sunt redate într-o formă extrem de fluentă, melodioasă (aş spune chiar lirică) şi cu o tentă de umor ironic (specific de altfel). Se vede sufletul de artist domn'le!

Totuşi, trebuie să recunosc... nu sunt chiar o loază în ale fizicii aşa că am înghiţit oarecum informaţiile cu zâmbetul pe buze făcându-mă să-mi amintesc de lecţiile din clasa a IXa şi de cât de mult îmi doream eu să ies la tablă şi cum nu mă scotea (ha! că într-a Xa am stat doar să răspund). Îmi dau seama că  mi-ar fi plăcut să fi învăţat şi eu în stilul acesta... sau at least să mi se explice astfel. Bile, vectori... vrăjeală. 

Înaintând în lectură am înţeles că scopul acestui material este într-adevăr atragerea puştilor şi celor mai puţin specializaţi înspre domeniul fizicii. Stilul este mai mult decât modern, ştiinţific, exerciţiile model sunt facile (dacă înţelegi explicaţiile) şi comentariile de pe parcurs foarte amuzante. Ce să mai! Exact ceea ce ne trebuie pentru a învăţa.

Acum, aflându-mă în posesia acestui material parcă regret şi mai tare faptul că termin clasa a Xa... şi că nu voi mai face fizică în anii ce urmează... poate că în următoarele capitole aş fi găsit răspunsul posibilelor întrebări "imposibile".

2 comentarii:

Lorin-Bogdan Popescu spunea...

O sa le gasesti! :) (Primul review al cartii dom'le!)
LBP

Grațiela spunea...

^__^

Acasă e acolo unde există calitate și confort!

 În fiecare noapte mă trezesc de cel puțin 4-5 ori pentru a-mi hrăni micuțul de doar două luni... ... Așa că timp de 10 minute, din două în ...